Tuesday 24 February 2009

Ga er maar eens voor zitten..

Mijn hemel waar te beginnen met deze update, de tijd is omgevlogen. Hieronder een korte samenvatting van de belangrijkste gebeurtenissen met HEEL VEEL foto’s.

Helaas zijn we na de laatste update het bos voor bijna een maand niet meer ingegaan. Op het hoofdkantoor waren ze vergeten ons visa te verlengen, hetgeen inhield dat we naar Medan moesten om op het matje te komen bij immigratie. Wel hebben we Rendang leren koken van Pk Mirza. 25 Oktober konden we dan eindelijk weer terug naar het bos.


Op 22 oktober 2008 arriveerde twee stoere vrouwelijke studenten van de Department of Forest Resources and Conservation Ecotourism, IPB (Bogor Instituut voor Landbouw) in het bos. Zij zijn goed opgevangen door Pk Iman en Pk Buyung (onze assistenten). Hendri Pujiyani (zie foto linksonder) heeft onderzoek verricht naar het type/soort bomen waarin orang oetans hun nest maken. Lanjar Wijiarti (zie foto, naast Hendri) onderzocht of nest bouwen en vegetatietypen gecorreleerd waren. In november hebben we nest surveys werden uitgevoerd om de benodigde gegevens te verzamelen. In december waren genoeg gegevens verzameld en de studenten zijn met onze hulp op het kantoor in Pandan begonnen met het analyseren van gegevens. Na 1 week zijn wij weer het bos in gegaan en zij begonnen met het schrijven van een ontwerp-verslag. Wij kijken uit naar hun verslag.

In november kwam onderzoeker Matthew Nowak (zie foto, naast Greg) van de Southern Illinois University, USA, voor een bezoek aan het bos. Hij wilde weten of Batang Toru een mogelijk veldsite voor zijn docteraal studie kan zijn. Zijn onderzoek richt zich op positie van arm/hand en been/voet tijdens het slingeren door de bomen van Gibbons en Siamangs. Matthew was enthousiast en hoopt in September 2009 terug te komen om zijn onderzoek in Batang Toru uit te voeren.

Het camera-trapping project loopt erg goed. Eind oktober hebben we voor het eerst een Asian Tapir op camera-trap weten vast te leggen. Fasinerende dieren met een kleine slurf. Alle foto’s zijn alleen ‘s nachts gemaakt van hem/haar, dus in BT zijn ze nocturnal. Op de camera trap waren verder ook te zien het blaffende hert, de schitterende Great Argus fazant, Pig-tailMacaques, Mitred bladapen, Binturong en een Serow (een soort berg geit; bedankt Anouck !). Sorry dat ik alleen de engelse namen heb sommige dieren heb, misschien moet ik er een quiz van maken zoek het plaatje bij naam
.

Klik hier voor de BT foto's selectie van nov/dec

In December zijn we als organisatie begonnen te werken aan de bewustwording van de mensen wonende rond Batang Toru van wat we doen in Batang Toru en waarom Batang Toru zo waardevol is. We (Pk Mirza, Greg en ik vertegenwoordigde (YEL/PanEco) hebben een openbare vergadering gehouden in het dorp Harimonting van waar we het bos in en uit lopen (zie ook panorama foto bovenaan de pagina). Als vriendelijk gebaar hebben we ze stoelen en zeil kado gedaan. Dit kunnen ze cooperatief gebruiken bij feestelijke gelegenheden of begrafenissen voor de gasten als een soort tent. Dit scheelt veel in geld, want normal moeten de gezinnen dit huren.
De mensen rond Batang Toru gebruiken dagelijks het water dat in beekjes naar de dorpen stroomt voor drink-, (af)was- en douche water gebruiken. Ik heb proberen uit te leggen dat wij ons water moeten kopen, 1 fles water kost hier Rp 5.000, we hebben minimal per dag 4 liter nodig x het aantal familieleden, loopt dat al snel op (gemiddeld maandsalaris is Rp 1.100.000). Hier kwam deAqua-4-all workshop goed van pas (bedankt Rotary Lelystad)! Dit is in januari opgevolgd met een social-economische survey, waarbij vragen aan de familie warden gesteld. We hopen naar aanleiding van de antwoorden projecten met hun op te zetten. Daarnaast zullen Greg en ik gaan werken aan een poster met de beschermde diersoorten, zodat we ook aan de conservatie kant van Batang Toru gaan werken. Ook de aankomende tijd hopen we voldoende tijd hebben om aan de andere vergaderingen deel te nemen, want de kunst is nu om het door te zetten.

Klik hier voor de foto's van de bijeenkomst


Na helaas wederom een dwaling van het kantoor personeel in Medan, vielen helaas onze kerstplannen in duigen. We hadden gepland om 3 dagen op een duikboot in Thailand te zitten. Het alternatief werd nog een keer duiken in Pulau Weh, ook niet slecht.


Klik hier om onze duikfoto's te bekijken

Op 30 december hebben we onze ouders ontmoet in Kuala Lumpur en samen oud-en-nieuw gevierd. We moesten zo-wie-zo het land uit omdat onze visa afliepen en opnieuw, vanaf buiten Indonesie, moest worden aangevraagd. Heerlijk weer bijkletsen over van alles en nog wat. In het nieuwe jaar zijn we naar Indonesia gereist en hebben Tangkahan bezocht, een jungle een beetje meer toegangelijk dan de “onze”. Zo konden onze ouders toch ook een beetje sfeer van de jungle proeven. Ja mensen u leest het goed iedereen heeft meegedaan aan een jungle tocht op de rug van een olifanten (zie foto’s voor het bewijs!).
Op de 7de vergezelde Anouck (vriendin van mij) en Erwin (mijn broer) het gezelschap. Vanaf de 8ste zijn we met z’n alle op prive tour gegaan, gezellig met z’n alle in een busje ! We hadden een leuke tourleider, Pk Roy. Hij heeft ons de bezienswaardigheden in Medan laten zien. Daarna op naar het Toba meer. In de Toba meer ligt een groot eiland, Samosir genaamd. Ik denk dat verschillende mensen die dit lezen weet waar ik het over heb. Eigenlijk is oorspronkelijk Samosir een schiereiland, maar de Nederlanders hebben een 200-300m kanaal gegraven, zodat het een eiland werd. Die Nederlanders kunnen het spelen met water niet laten. Samosir was vooral lekker relaxend. We hebben veel geleerd over de Batak Toba cultuur. Interessant waren de graven die op eigen land strategisch (bijv. op de grens) geplaatst worden. Dus overal door het landschap staan deze monumenten/gebouwtjes. Aan de graven wordt meer geld uitgegeven dan aan de huizen.

Klik hier om ons in KL, op de rug van een olifant en op onze tour te zien


De 14de gingen de ouders weer naar huis en zijn we met Anouck en Erwin het bos in gegaan. We zijn de waterval en de grot geweest. Beide deden het erg goed in het bos en het was erg gezellig en bovenal leuk ook de bos ervaring te kunnen delen. Ook had ik de eer om mijn verjaardag in goed gezelschap te mogen vieren! Zelfs de vlaggetjes waren meegenomen ! Naast al het moois wat ze al gezien hadden (siamangs, gibbons, neushoornvogels), wist Erwin zowaar de laatste namiddag voor vertrek een jonge orang oetan in kamp te spotten. De orang oetan maakte ca. 50m van kamp een nest, dus de volgende ochtend hebben we er ook nog even van kunnen genieten. Dit maakte het bezoek helemaal bijzonder, de bofkonten. Erwin en Anouck heb ik in Pandan uitgezwaaid, Greg ging mee tot Medan om hun uit te zwaaien en tegelijker tijd zijn vriend Olivier op te halen die 2 weken daarvoor besloten had te komen
.

Klik hier om Erwin en Anouck in het bos te zien

Ik ben 2 dagen daarna weer terug het bos in gegaan. Olivier en Greg arriveerde 1 februari in kamp.Ook van hem waren we onder de indruk hoe hij genoot en het vol hield. Greg en Olivier arriveerde de eerste februari met de generator voor kamp ! Olivier heeft ons geholpen met de electriciteit aanleggen en de generator afstellen, dat was goede timing ! Bedankt Olivier ! Met Olivier hebben we 1 dag onder een enorme fruitende wijgenboom boom gezeten en gibbons en siamangs, en neushoornvogels gezien, maar helaas geen orang oetan. Greg heeft verder met hem de andere dingen bekeken en ik ben verder gegaan met ons assistenten met ons dagelijkse werk!

Klik hier om Olivier op bezoek te zien in het bos


Want ja ja, de maand februari zijn we zowaar met de fenology begonnen van onze nieuw 15 opgezette plots ! Daar zijn we best trots op. Het houdt in dat we in 15 plots van 10m x 100m alle bomen boven de 30 cm diameter elke maand gaan bekijken of ze jonge bladeren, bloemen, rijp en/of onrijp fruit hebben. Dit geeft ons informatie over het hoeveelheid aanwezig beschikbare voedsel voor de dieren in het bos en welke boomsoorten bloeien, fruit hebben, zodat we ook gerichter orang oetans kunnen zoeken.


Sinds 1 februari hebben we 2 nieuwe assistenten erbij (zie foto, in het midden Con en Kalam). De eerste maand zit er nu op van de 3 proefmaanden, en het ziet er veel belovend uit. Ik wilde jongen jongens erbij die wij niet kunnen bijhouden, nou dat is zeker het geval. Als wij al met tong op de schoenen staan en 3 liter zweet lichter zijn, staan zij zonder 1 druppel zweet ons aan te kijken of zou het toch stiekem uitlachen zijn ? Helemaal goed, dat hebben we nodig om het team te versterken.




Alles gaat loopt een stuk beter in het kamp, we zijn steeds beter georganiseerd. Sinds 1 februari zijn we begonnen met een kookschema waarin we in wisselende 2-tallige teams twee ochtenden en avonden koken. Dat bevalt prima. Het enige lastige op de berg is de logisitiek. Nu met 6 man in kamp betekend dat er elke week in totaal 60 kg logistiek door 2 porters omhoog moet worden gesjouwd, dat is niet mis. Zoals reeds vermeld hebben we inmiddels hebben we ook een generator die ’s avonds 1 uur aangaat, hetgeen betekend dat we een computer kunnen gaan gebruiken in het bos. Hiermee kunnen we de GPS-en elke dag updaten en kunnen we data per dag invoeren i.pv. achteraf. Deze maand hebben we allebei het gevoel dat alles wat we hebben opgezet loopt en zijn vruchten begint af te werpen: 50% van de 30 km paden zijn weer begaanbaar, erg prettig als je omhoog moet kijken dat je je benen niet breekt; inmiddels zijn 100% van de paden genummerd, nesten en belangrijke fruitbomen staan en worden steeds in de GPS-en opgeslagen; Pk Iman en Pk Buyung zijn getraind in het GPS gebruik en doen dat goed; niet alleen wij identificeren dieren ook de assistenten schrijven nu op wat ze zien en maken foto’s van interessante flora en fauna.

Ik moet het hier bij laten, Het is een heel verhaal geworden, veel lees en kijk plezier.

Ik hoop dat het jullie ook goed gaat. Bedankt voor de post en emails die we van jullie hebben mogen ontvangen. Het is voor ons ook fijn om op de hoogte te blijven van het wel en wee in nederland !

Heel veel liefs weer vanuit Indonesie, wij gaan morgen weer het bos in.
Helga en Greg

No comments: