Wednesday 2 September 2009

Alweer 1 jaar in Batang Toru !

Hallo lieve mensen,

Het is lang geleden dat we jullie hebben bijgepraat. En zoals altijd is er weer veel te vertellen.

Allereerst hebben de oude 'loggingsroad' bezocht. Hieronder zie je een sattelietplaatje, want deze is zelfs op Google Earth te zien !

Hier is in het verleden een tijger op de camera-trap vastgelegd en er zijn beren gezien. Dus wij op weg met de cameratraps. De weg erheen is erg mooi en uitdagend. Voordat je de weg bereikt moet je zeer steil afdalen naar de rivier, welke je 50 meter moet volgen. Dan is er een zeer steilee wand waar je weer tegenop moet klimmen. Daar hebben we besloten dat we de volgende keer echt een touw moeten meenemen op onze exploraties. Het begin van de oude weg was nog redelijk begaanbaar, al deed de erosie denken aan een maanlandschap. Na de helicopter landingsplaats (panorama foto) was er geen doorkomen meer aan doordat 2 meter hoge varens (sapilpil is de locale naam) het pad inmiddels hadden overgroeid. De varens kun je niet weghakken met je kapmes, omdat de overgebleven takken echt scherp zijn en dan in moordwapens veranderen. Na 3 km ons erin laten vallen en weer een paar meter lopen, hebben we ons avontuur opgegeven en zijn omgekeerd.

klik hier voor de foto's van de loggingroad

In maart hebben we een nieuwe pondok (hut op palen) gebouwd. Dit was nodig, omdat er geen overdekte leef-, werkruimte in het kamp aanwezig was. Tevens was de oude keuken erg krap en stond blank als de rivier 1,5 meter omhoog kwam (en dat gebeurde regelmatig). Aangezien we meerdere lokale mensen willen laten meedelen in BT, mocht een ieder helpen met planken naar boven te brengen. Dat was echt leuk om te zien dat jongeren, moeders en zelf opa's meekwamen. Diverse van deze mensen waren ook al aanwezig geweest bij de bijeenkomst in december 2008 en wilden het nu dan ook zelf eens zien. Het bouwen ging niet zonder horten en stoten het moest gebeuren met minimale gereedschappen (2 hamers, kapmessen en 1 zaag) en nodige improvisatie. Maar met trots kunnen we melden dat we nu 1 waterpas gestelde hut hebben met 1 stabiele werk-/eettafel en een nieuwe keuken. Het tafelblad (2m x 1m) is door een beer van een vent in 1 stuk omhoog getild. Ook leuk om tot de ontdekking te komen dat wij ook dit in ons hebben!

klik hier voor de foto's van het bouwen van de pondok

Eind maart hebben we voor het eerst drie dagen een moeder orang-oetan met kind kunnen volgen. Dat was echt geweldig! Van de 3 dagen is het ons gelukt om de laaste dagen een paar mooie foto's te maken. We hebben ze Bella en Belu (jongetje) genoemd. Het grappige was dat ze steeds weer in het kamp kwamen. Eerste keer stond ik me in de rivier te wassen en ik ze zag. Mooier uitzicht kun je je toch niet bedenken in je badkamer..

In juni hebben we twee keer orang-oetans gespot. De laatste was een meisje, en wij denken dat zij dezelfde orang was als die we in januari met Erwin en Anouck hebben gezien. We hebben haar de naam Belinda gegeven

klik hier voor de orang-oetan foto's


In April hebben we een studente van eigen bodem in het bos gehad, Mirjam van Loon. Zij kwam niet om data te verzamelen voor haar studie, maar om eens een kijkje achter de schermen te kunnen nemen en te zien of veldwerk onder primitieve omstandigheden iets voor haar zou kunnen zijn in de toekomst.


Eind april hebben we 6 mensen van stichting BOS op bezoek gehad (http://www.stichtingbos.nl/). Zij kwamen een check overhandingen aan Gabriella. Het geld was opgehaald door scholieren die symbolisch vierkante km's bos hebben 'verkocht'. De scholiere die het meeste had opgehaald mocht als beloning mee het bos in, dit was Jill.

klik hier voor de foto's van het BOS bezoek

Tja bezoek: Altijd leuk ! En wij werden vereerd met nog meer bezoek !

In mei hebben we een duikvakentie met vrienden, Eugene en Anne-Marije gehouden. Daarna is Eugene met ons nog voor het week het bos mee ingegaan. Het duiken in de straat van Lembeh (Sulawesie) was fantastisch. Je duikt hier op zwart vulkaanzand. Hier leven allerei eigenaardige wezens zoals het (pygmee-) zeepaardje, harige hengelaarsvis, mimiek octopus, spookfluitvissen en flamboyante cuttlefish.

Bunaken eiland was ook erg mooi. Dit is meer het klassieke duiken. Hier zie je vooral scholen vissen, haaien, krabben en dergelijke. Rond het eiland Bunaken is een nationaal onderwaterpark opgericht. Van elke duik die je daar maakt gaat een gedeelte van de opbrengst (je moet er voor betalen) naar de lokale bevolking.

klik hier voor onze duikfoto's

Met Eugene het bos in was ook een avontuur, want onze ogen (incl. die van onze assistenten) werden (her-)opend voor de insecten. We hebben diverse avondwandelingen gemaakt met onze zaklampen, waarop we duizendpoten, verschillende soorten wandelende takken, spinnen en andere kruipende wezens tegenkwamen, kijk zelf maar.

klik hier voor de foto's van het bezoek van Eugene

In juli kwam Ysbrand op bezoek. Leuk is dat Ysbrand mij ook in Kalimantan heeft bezocht en ook hij zich verwonderde over de grote verschillen tussen de vegetatie in BT in vergelijking tot Kalimantan. Ysbrand heeft een passie voor orchideën. We hadden hem al verteld dat verschillende orchideën in BT hebben, maar dat we er in 3 weken 70 verschillende soorten bloeiende (!) orchideën zouden zien, hadden wij ook niet verwacht. Erg bijzonder. Hieronder een selectie, nu hopen dat we ze geïdentificeerd kunnen krijgen.

klik hier voor de foto's van het bezoek van Ysbrand

klik hier voor een selectie van foto's van orchideen

Met de cameratraps waren er ook leuke resultaten. Er waren mysterieuze foto's waarbij alleen maar delen van dieren op de foto stonden, maar gelukkig ook mooie duidelijke foto's van tapirs, waaruit we konden opmaken dat er in ieder geval twee tapirs in ons bos zijn.

klik hier voor camera-trap foto's

Wij kijken trots terug terug op een jaar waarin we veel beleefd en bereikt hebben. Inmiddels zijn 100% van de 30 km paden weer begaanbaar. Ook is het leuk om te vermelden dat we voor het eerst dezelfde vijgenboom (nr 33) voor de tweede keer fruit draagt sinds we er data van zijn gaan verzamelen. En dat we nu 1 jaar complete weerdata (temperatuur en regenval) hebben verzameld !

Nu gaan we eerst even naar huis.

Vele lieve groeten van Helga en Gregoire




2 comments:

Unknown said...

Hallo Helga en Greg

Nav een gesprek met mijn overbuurman. Dirk de Ruig (Flair) ben ik jullie weblog gaan lezen. Zelf ben ik grotendeels van het jaar woonachtig op Lombok. Je heb jullie verhalen met veelplezier gelezen en bewonder al het werk at jullie verrichten. Veel succes ook in het nieuwe jaar 2010.
Met vriendelijk groete. Jan Hasselman, Hasse025@hotmail.com

Natalie said...

Lieve Helga en Greg.

Ja das heel lang geleden weer, maar ik ging jullie googlen en vond jullie hier, waar anders natuurlijk. Ik heb een grotendeels van jullie weblog gelezen en hele mooie foto's gezien. Jullie zien er goed uit. Hoop dat jullie ook naar jullie zin hebben, wat waarschijnlijk het geval wel zal zijn. Misschien hoor ik nog wat van je.

Groetjes Natalie Pearson (fair)
natpearson81@hotmail.com